Albăstrelele -Centaurea cyanus L. (fam. Compositae)

duminică, 25 august 2013

Albăstrelele — Centaurea cyanus L. (fam. Compositae) Plantă cunoscută sub denumirile: vineţele, floarea grâu¬lui, floarea paiului, corobăţică, măturice sau zglăvoc. În scopuri medicinale sunt folosite florile. Principii active: tanin, un glucozid-cicorina, substanţe amare — centaurina (enicina), săruri de potasiu şi mangan etc. Acţiune farmacodinamică. Intern: diuretic şi antidiareic; extern: calmant. 
Utilizări terapeutice. Intern: antidiareic, datorită conţinutului în tanin cu acţiune astringentă. Diuretic, datorită unui glucozid numit centaurina (enicina). în dispepsii, datorită substanţei amare centaurina (enicina). Afecţiuni renale şi ale vezicii urinare.
 Extern: în iritaţii oculare, calmant. 
Preparare şi administrare. Intern: infuzie - o linguriţă şi jumătate de flori la 300 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit 15-20 minute, se îndulceşte şi se bea călduţ în trei rereprize înaintea meselor principale, cu aproximativ o jumătate de oră.
 Pentru mărirea acţiunii diuretice, florile de albăstrele se pot asocia cu frunze de mesteacăn, frunze de merişor şi cozi de cireş.
Extern: sub formă de cataplasme şi comprese pentru ochi, în tratamentul pleoapelor ridate şi tonifiant al muşchilor lăsaţi. 
Zone de creştere: este o buruiană de cultură, tipică pentru semănăturile de grâu şi secară, uneori pe marginea drumurilor şi prin locuri uscate şi pietroase, în regiunea de câmpie şi de deal în întreaga ţară. Recoltare. Se culeg floricelele marginale (Flores Cyani)cât se păstrează albastre în lunile iulie-august, pe timp uscat, după ce se ridică roua. 
Antodiile în întregime (Flores Cyani cum receptaculi) se recoltează în perioada de înflorire, în lunile iulie-septembrie. Se rup inflorescenţele întregi cu pedunculul cât mai scurt. Uscarea nu trebuie să le decoloreze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Most Reading

Tags